Franchisenemersverenigingen pakken rol op weg naar evaluatie wet Franchise

5-10-2023

5 oktober 2023

De wet Franchise geeft franchisenemers meer inzage in ontwikkelingen in de formule en een betere overlegpositie en daarmee een belangrijke rol aan de vertegenwoordigers van franchisenemers zoals de franchisenemersverenigingen. Die verenigingen pakken ook een rol in de komende evaluatie van de wet Franchise. Dat stelt het Vakcentrum, belangenbehartiger van franchisenemers.

Samen met het Franchisenemers Netwerk Nederland FNN (een initiatief van BOVAG en Vakcentrum) waar franchiseverenigingen aan zijn verbonden, wordt op 8 november een kennisdag georganiseerd voor vertegenwoordigers van franchisenemers, zoals de bestuurders van franchisenemersverenigingen, om de ervaringen en de kennis uit te wisselen en de eerste ervaringen te delen.

Samenwerking en inspraak

De inspraak van franchisenemers in de ontwikkeling van de franchiseformule en -relatie is een belangrijk thema in de wet Franchise. Ruben van Houweling, voorzitter van de commissie bevordering medezeggenschap van de SER en hoogleraar Arbeidsrecht gaat nader in op dit thema. Daarnaast zijn er bijdragen van, onder andere, AH franchisenemer Hans Geveling, Roel de Jong, franchisenemer DBA Advies (verzekering, hypotheken, bankzaken) en professionele ondersteuners van de franchisenemersverenigingen.

Uit een onderzoek van het Vakcentrum vorig jaar, bleek dat de wet Franchise voor veel franchisenemersverenigingen geleid heeft tot een verbetering van het overleg met de franchisegever en meer vertrouwen in de relatie. Daarbij werd wel aangegeven dat het van groot belang is dat er op elk moment overleg mogelijk moet zijn tussen franchisegever en franchisenemersvereniging. Terugkerende discussiepunten bleken het conditiestelsel, de precontractuele informatie en het mandaat van de vereniging zelf.

Tijdens de kennisdag presenteert het Vakcentrum de resultaten van een nieuw onderzoek naar de rol en positie van de franchisenemersverenigingen.

Sterke gesprekspartner voor overheid

De dag is ook bedoeld om de binding tussen de franchisenemersvertegenwoordigers aan te halen. Het Franchisenemers Netwerk Nederland is door toenmalig staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat erkend als de gesprekspartner namens de franchisenemers in de ontwikkeling en de aanstaande evaluatie van de wet Franchise. (De Nederlandse Franchisevereniging heeft deze rol namens de franchisegevers).
Via BOVAG en Vakcentrum zijn al een groot aantal franchisenemersverenigingen en merken-netwerken, uit zeer uiteenlopende sectoren, verbonden met FNN.

Kennisdag Franchisenemersverenigingen

De kennisdag Franchisenemersverenigingen vindt plaats op woensdag 8 november in Woerden. De dag is uitsluitend toegankelijk voor bestuurders en vertegenwoordigers van franchisenemersverenigingen. Meer informatie of aanmelden via reactie@vakcentrum.nl