Go Vote!

29-5-2024

Go Vote! Dat is de oproep vanuit onze Europese koepel voor detail- en groothandel EuroCommerce aan de ondernemers.

De Europese verkiezingen zijn de start van de toonzetting bij het gesprek over de prioriteiten van de EU voor de komende vijf jaar. Van het vergroten van het concurrentievermogen, tot het aanpakken van urgente uitdagingen zoals klimaatverandering en grensveiligheid.

De resultaten van de prioriteringsdiscussie binnen het nieuwe Europees Parlement hebben een directe impact op bedrijven en burgers, op de detailhandel en groothandel. Op ons dus. Het Europees Parlement geeft vorm aan de wetten die van invloed zijn op onze sector, inclusief handelsbeleid, consumentenbescherming en milieunormen.

Door te gaan stemmen kunnen wij deze regelgeving beïnvloeden en zorgen voor een gunstig ondernemingsklimaat.

De toekomst van Europa kunnen we gedeeltelijk zelf vormgeven. De komende vijf jaar zal EuroCommerce, op verzoek van haar leden zoals MKB Nederland, waar het Vakcentrum lid van is, pleiten voor een Europa dat concurrentievermogen, duurzaamheid, innovatie en de ontwikkeling van vaardigheden bevordert. Met mij als vicevoorzitter van EuroCommerce, en met MKB in mijn portefeuille, zit het Vakcentrum daar ook aan tafel.

Onze sector, die in de EU aan 26 miljoen mensen werk biedt, is een integraal onderdeel van de economische vitaliteit en het sociale weefsel van Europa. Verandering van het huidige beleid moet gestimuleerd worden: je stem uitbrengen is meer dan een voorrecht, het is onderdeel van je eigen verantwoordelijkheid.

Door ook deel te nemen aan het verkiezingsproces versterken we onze collectieve stem en helpen we beleid vorm te geven dat onze industrie en de samenleving als geheel ondersteunt. Daarom doe ik ook graag deze oproep tot actie: laten we meedoen, stemmen en anderen aanmoedigen hetzelfde te doen.

Samen kunnen we een Europa vormgeven dat economisch, sociaal en ecologisch welvarend is. Het is tijd dat wij allemaal een rol spelen bij het vormgeven van de toekomst van Europa. Laten we  onze stem laten horen!  Go Vote!

 

Deze column van Patricia Hoogstraaten, directeur Vakcentrum, verscheen in Lekkernijver. 

lees hier de analyse van de verkiezingsprogramma's