Grietje van der Velde (Warenhuis van der Velde): “Overstap naar elektronische schaplabels ­bespaart geld en tijd”

06-05-2025

Begin dit jaar stapte Warenhuis van der Velde in het Friese Wommels over op de implementatie van elektronische schaplabels (ESL). Voor grote ketens is dat gemeengoed, voor een zelfstandig winkelier met een speelgoed- en huishoudwinkel is het dat zeker niet. Met ESL bespaart eigenaar Grietje van der Velde geld en tijd.

Grietje van der Velde was het helemaal zat: telkens maar weer al die papieren labels aanmaken voor nieuwe artikelen en voor alle dagelijkse prijswijzigingen die moesten worden doorgevoerd. Het kostte haar en de medewerkers allemaal veel te veel tijd die beter aan andere zaken kon worden besteed.

Op een gegeven moment attendeerde de accountant haar op de fors gestegen loonkosten: of daar niet wat op kon worden bezuinigd. “Dat was naar mijn idee nauwelijks mogelijk omdat we al een minimale bezetting hadden en zeker niet stilzaten. Maar ja, als je dan ziet dat de afgelopen jaren de loonkosten met bijna 40% zijn gestegen en de omzet niet net zo hard meegroeit, zet dat je wel aan het denken”, vertelt Grietje.

Investering in 3,5 jaar terugverdiend

Anderhalf jaar geleden ging zij zich in de materie verdiepen, vroeg een offerte aan en zette alles op een rijtje: “De totale investering was € 30.000,- en de levensduur van de 5.000 ESL’s die ik momenteel heb, is minimaal 10 jaar, inclusief software updates. De batterijen zijn verwisselbaar, dat vond ik ook een voordeel. Het kost me dus € 3.000,- op jaarbasis, ik verwacht echter de hele investering in 3,5 jaar te hebben terugverdiend. Omdat we nu efficiënter werken, heb ik namelijk een reductie in de loonkosten bewerkstelligt van 33%, gerekend naar een heel jaar met als basis 2024. In 2025 zijn de loonkosten weer verder gestegen, dus reken maar uit. Feitelijk zijn we teruggegaan van 2 FTE naar 1,3 FTE, zonder dat dit een impact heeft op de servicegraad op de winkelvloer. De tijd die we anders kwijt waren aan het verwerken van papieren labels, besteden we nu aan nuttiger zaken.”

Software kassasysteem leidend

De software van het kassasysteem is leidend en daar moeten natuurlijk de elektronische schaplabels wel bij aansluiten. Het systeem is bestaand en beproefd onder meer bij supermarkten. Maar speelgoed en huishoudelijke artikelen vergden de nodige onvoorziene updates.
Omdat Grietje naar eigen zeggen de eerste zelfstandig winkelier binnen Otto Simon (zij voert de formules Marskramer/Top1Toys) is die met ESL aan de slag is gegaan, kostte de implementatie wat extra tijd.

Waarom hebben we dit niet eerder gedaan?

“Inmiddels werken we er een aantal maanden mee en begrijp ik niet waarom we dit niet eerder hebben gedaan. Evenmin begrijp ik waarom zelfstandig retailers in onze branches hiermee niet aan de slag gaan. Alle data worden via de kassa vanuit Otto Simon ingeladen in de ESL. Daar hebben we geen omkijken meer naar. Qua prijs volgen we de lijn van Marskramer/Top1Toys, maar we kunnen prijzen ook simpel zelf aanpassen. Zeker in een tijd van oplopende kosten, doe ik dat nu meer dan ooit. Dit systeem is ook geschikt om in de toekomst ‘dynamic pricing’ toe te passen, maar dat doen we nu nog niet. Daarnaast bieden de elektronische schaplabels, uiteraard in samenhang met het kassasysteem, allerlei logistieke voordelen. Je ziet op de labels hoeveel voorraad er nog van is. Aan de hand van de barcode op het ESL kun je kijken op welke locatie het product in het magazijn ligt. Dat is makkelijk voor de (nieuwe) medewerkers. Op het label staan collectiecodes, je kunt een kleur geven aan een actieproduct. Je hebt kortom je voorraadbeheer beter op orde en alles is nu ook beter planbaar.”

“Ik hoop echt dat mijn verhaal collega’s motiveert en inspireert om hiermee aan de slag te gaan. Je kiest voor een efficiencyslag en een kostenbesparing terwijl je je flexibiliteit behoudt. En omdat je betere data krijgt, kun je beter sturen en meer met de winkel en de klant bezig zijn. Hoe de klant reageerde op de elektronische schaplabels? Geen enkel probleem. Ik dacht eerst dat ze nog wat wantrouwig zouden zijn, maar ze zijn het al helemaal gewend van de supermarkten.”

IMG 6738 (Large)