Hoe digitaal veilig is uw winkel eigenlijk?

02-07-2025

Weet u hoe goed u beschermd bent tegen digitale risico’s? Veel ondernemers denken dat cybercriminaliteit vooral een probleem is voor grote bedrijven. Maar juist zelfstandige winkels en formules worden steeds vaker doelwit. Waarom? Omdat criminelen weten dat de beveiliging daar vaak makkelijker te omzeilen is.

Stel uzelf eens de volgende vragen:

  • Weet ik wie er toegang heeft tot mijn systemen?
  • Worden mijn gegevens automatisch geback-upt?
  • Kan ik een verdachte e-mail herkennen voordat ik erop klik?
  • Heb ik een plan als mijn systemen ineens platliggen?

Als u twijfelt bij een van deze vragen, bent u zeker niet de enige. En dat is precies waarom het Vakcentrum werkt aan bewustwording rondom digitale veiligheid. Want net als een goed slot op de deur of een brandverzekering is ook digitale beveiliging een vorm van verstandig ondernemen.

Een nieuwe norm voor digitale weerbaarheid

Vanuit Europa worden steeds strengere eisen gesteld aan digitale veiligheid, onder andere via de zogenaamde NIS2-richtlijn. Maar ook los daarvan geldt: klanten en leveranciers verwachten dat u zorgvuldig met gegevens en systemen omgaat. En dat is geen eenmalige actie, maar een proces dat u op orde moet hebben en houden.
Cyberveiligheid draait niet alleen om techniek, maar ook om gedrag. Wachtwoorden delen met collega’s, even snel inloggen op een onbekend wifi-netwerk of het niet updaten van software: het zijn allemaal risico’s die makkelijk te voorkomen zijn als u weet waar u op moet letten.

Doe de NIS2 Cyber Score check

Om ondernemers te helpen inzicht te krijgen in hun digitale veiligheid, hebben we met onze partner Samen Digitaal Veilig een praktische cyberscorecheck ontwikkeld. Daarmee krijgt u binnen 10 minuten een beeld van hoe veilig uw winkel of bedrijf op dit moment is. De vragen zijn begrijpelijk en zonder technisch gedoe. U krijgt meteen heldere tips om verbeteringen door te voeren. Denk aan het instellen van tweestapsverificatie, het maken van automatische back-ups of het trainen van medewerkers in het herkennen van phishing. Kleine stappen maken een groot verschil.

Waarom dit belangrijk is

Een digitale aanval kan grote gevolgen hebben. Denk aan een kassa die uitvalt, klantgegevens die op straat belanden of leveringen die niet doorgaan omdat uw systemen zijn geblokkeerd. Naast directe schade kost het vooral veel tijd, vertrouwen en energie.
Door nu aandacht te besteden aan uw digitale veiligheid voorkomt u problemen én laat u zien dat u professioneel en toekomstgericht onderneemt.

Aan de slag?

Wilt u weten hoe digitaal veilig u bent? Doe de cyberscorecheck via
www.vakcentrum.nl/cyberscore en ontdek waar u staat.

Schild