Robin Schepers, Plus Erica: “Verduurzaming is logisch, het hoort erbij”
06-05-2025
06-05-2025
De familie Schepers besloot in 2019 de toenmalige Coop-winkel in het Drentse Erica te verduurzamen met 600 zonnepanelen. De installatie was al gepland en betaald, toen ze tijdens het leggen hoorden dat er geen stroom teruggeleverd mocht worden. Aangezien alles al in 2017 via SDE aangevraagd was, hadden zij hier nooit rekening mee gehouden en van netcongestie hadden ze nog niet gehoord. “Van de huidige opbrengsten gebruiken we maar 60 tot 80 duizend kWh per jaar, de rest verdampt”, zegt Robin Schepers. Door netcongestie dreigt een goedbedoelde investering te veranderen in een financiële strop. Toch blijft hij geloven in duurzaam ondernemen.
De verduurzaming van zijn supermarkt begon Schepers al in 2015: “Om onnodig gebruik tegen te gaan werd de verlichting in sociale ruimtes voorzien van sensoren en de spots werden allemaal vervangen door LED-verlichting. Later hebben we de TL’s ook vervangen door LED. Uiteindelijk is in 2024, met de verbouwing van Coop naar PLUS, de echte grote slag gemaakt. Alles werd LED, het gas afgesloten en het koelsysteem vervangen. Nu staat er een moderne CO2 installatie waarbij alle koelingen ook voorzien zijn van dagafdekking.”
Het waren praktische stappen die snel effect hadden op het energieverbruik. Robin draagt het milieu al sinds jaar en dag een warm hart toe. Hij rijdt elektrisch en heeft ook thuis 24 zonnepanelen op zijn dak liggen. Verder is de supermarkt heel goed geïsoleerd. “Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij PLUS”, zegt Schepers. “Het past binnen deze formule. De keten is heel erg bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen.”
De installatie van de zonnepanelen was al in gang gezet toen hij onverwacht te horen kreeg dat het elektriciteitsnet in de regio vol zat. “Die boodschap kregen we pas een maand vóór de installatie”, aldus Schepers. “Als ik dat eerder had geweten, had ik het misschien niet gedaan. Maar toen was alles al geregeld.”
Volgens zijn berekeningen zouden de panelen goed zijn voor zo’n 160.000 kWh per jaar. “Hiervan gebruiken we maar 60 tot 80 duizend kWh, de rest verdampt. Het gevolg: geen saldering en een flinke vertraging in het terugverdienen van de investering. Het geintje heeft ons al zo’n 60.000 euro gekost.”
Schepers is kritisch: “Netcongestie is nu regelmatig in het nieuws, maar daar was dus ook al in 2019 sprake van. Maar dit was bij ons niet bekend en ook niet aangegeven door de installateur.”
Ondanks de financiële tegenvaller blijft Schepers geloven in duurzaam ondernemen: “We hebben nu minder profijt van de panelen dan gehoopt, maar alles wat je bespaart is meegenomen.” Hij ziet het als een investering in de toekomst.
Ook overweegt hij het plaatsen van laadpalen. “We zitten hier echter in een ‘loop’. Via PLUS is er een leverancier van snellaadpalen met accu, maar die wil zelf een aansluiting op het net. Zodoende kunnen we dus nog steeds niks met onze zonne-energie. We zoeken in feite naar een rendabele oplossing waarbij de laadpalen gebruik kunnen maken van onze zonne-energie. Die heb ik echter nog niet gevonden.”
Schepers zit echter niet stil en wil toch oplaadpunten voor elektrische auto’s laten installeren. “Als je de stroom niet kunt gebruiken voor terugleveren, dan ga je op zoek naar andere opties. En die oplaadpunten zijn er één van. De gemeente wijst het standaard af als laadpalen op gemeentegrond worden gezet. Maar omdat we hierbij gebruik willen maken van de zonnepanelen op ons dak, hebben ze het niet afgewezen. De laadpalenfirma moet het nu bij de gemeente aanvragen, maar om de een of andere reden hebben ze dat nog niet gedaan. Ik heb al verschillende keren contact opgenomen, maar er zit helaas nog niet veel schot in de zaak.”
Schepers kijkt verder dan stroom alleen. In zijn supermarkt werkt hij ook aan afvalscheiding, duurzame verpakkingen en een groener assortiment. Hij wil een bedrijf zijn dat meebeweegt met wat nodig is: “We proberen ons afval tot een minimum te beperken door gebruik te maken van ‘Too Good To Go’. Wat daar niet bruikbaar voor is, gebruiken we voor andere doelen. Zo gaat bijvoorbeeld alle GFT-afval naar twee dierenparkjes in het dorp.”
Duurzaam ondernemen vraagt volgens Robin Schepers om een lange adem:
“Je loopt soms tegen dingen aan, maar het blijft de moeite waard.”
Wil je als zelfstandig winkelier ook duurzamer ondernemen, maar weet je niet waar te beginnen? Het Vakcentrum biedt ondersteuning, praktijkvoorbeelden en tools via www.vakcentrum.nl/duurzaam-ondernemen.