Ronde tafelgesprek voedselprijzen in Tweede Kamer
10-04-2025
Op donderdag 10 april vond een ronde tafelgesprek over voedselprijzen plaats in de Tweede Kamer.
10-04-2025
Op donderdag 10 april vond een ronde tafelgesprek over voedselprijzen plaats in de Tweede Kamer.
Op donderdag 10 april vond een ronde tafelgesprek over voedselprijzen plaats in de Tweede Kamer.
Tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer spraken supermarkten (AH, Jumbo en Lidl), producenten (Unilever, Nestlé en Hak) en deskundigen (de CEO van Everest en prof. Laurens Sloot) met leden van de Tweede Kamer over de gestegen voedselprijzen. Zoals te verwachten viel, wezen supermarkten en producenten vooral naar elkaar als het ging om prijsopbouw en marges. Daarbij kwam ook naar voren dat de prijs van het boodschappenmandje in Nederland - mede door de vele prijsacties - natuurlijk anders is samengesteld dan in andere landen.
Producenten benadrukten dat hun marges nodig zijn voor investeringen en dat rendement bekeken moet worden in verhouding tot het geïnvesteerde vermogen. Deskundigen boden in het derde blok wellicht het duidelijkste beeld. Opvallend was de bijdrage van Gianluigi Ferrari. Hij wees op de beperkte ‘prijs’vrijheid van supermarkten door de inkoopmuren die door de producenten worden opgeworpen. Natuurlijk kwam ook de impact van sterk gestegen kosten op de winstmarges van de supermarkten aan de orde.
Het gesprek gaf inzicht in de complexiteit van prijsbepaling in de voedselketen, maar zal voorlopig geen grote veranderingen teweeg te brengen. Een vervolg van de Tweede Kamer lijkt echter onvermijdelijk.
De position papers van de gespreksdeelnemers zijn te lezen op de site van de Tweede Kamer.