Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) worden steeds vaker geconfronteerd met vragen over hun duurzaamheidsprestaties, zowel van klanten als van financiers, leveranciers en andere stakeholders. Hoewel MKB-bedrijven momenteel nog niet wettelijk verplicht zijn om duurzaamheidsverslagen op te stellen, is het belangrijk te voorkomen dat winkeliers worden overstelpt door (overbodige) vragen.
Niet verplicht, maar toch
"Formeel zijn de MKB-winkeliers vrijgesteld van de rapportageverplichtingen. Echter de bedrijven en organisaties die wel verplicht moeten rapporteren, kunnen ook bij de mkb-ers gegevens opvragen omdat ze in dezelfde keten zitten. Door nu vrijwillig de gegevens te verzamelen en te analyseren zijn die mkb-ers daar dan al op voorbereid. Ondernemers kunnen niet alleen hun transparantie vergroten, maar ook hun concurrentiepositie verbeteren en ze krijgen makkelijker toegang tot financiering” aldus Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum. "Met de Vakcentrum Impact Monitor Duurzaamheid en de aanvullende diensten bieden wij leden de handvatten om duurzaamheid een vast onderdeel te maken van hun bedrijfsstrategie."
Vakcentrum Impact Monitor Duurzaamheid
De Vakcentrum Impact Monitor Duurzaamheid is een (digitaal) werkboek waarmee ondernemers hun impact op milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur in kaart kunnen brengen. Dit helpt hen om duurzaamheidsinformatie gestructureerd te verzamelen en later te gebruiken in rapportages voor ketenpartners, financiers, of klanten.
De Vakcentrum Impact Monitor Duurzaamheid is samengesteld op basis van de concept Europese standaard voor mkb-bedrijven. Het Vakcentrum heeft de rapportage toegankelijke gemaakt en aangepast, specifiek voor mkb-ers in de levensmiddelendetailhandel, zoals supermarkten, foodspecialiteitenwinkels en biologische speciaalzaken.
De Vakcentrum Impact Monitor Duurzaam brengt naast de diverse milieuaspecten ook de sociale aspecten en de governance van de onderneming in kaart.
E-learning
Het Vakcentrum biedt naast de Impact Monitor ook een uitgebreid ondersteuningsprogramma voor de gebruikers van de Impact Monitor. Zo komen er e-learnings ter verdieping van de kennis (o.a. over de achterliggende regelgeving, het kiezen van de juiste prioriteiten) Q&A’s en een helpdesk.
CO2 Rekentool en roadmaps voor CO2-reductie
Leden van het Vakcentrum kunnen tegen een gereduceerd tarief gebruikmaken van een
CO2-rekentool. Deze tool helpt ondernemers om hun CO2-uitstoot te berekenen, knelpunten te identificeren, en plannen te maken om hun impact op het milieu te verkleinen. Vanzelfsprekend sluit de tool ook aan op de rapportagestandaarden. Daarnaast worden workshops aangeboden waarin de tool stap voor stap wordt uitgelegd.
Daarnaast laat het Vakcentrum duidelijke roadmaps ontwikkelen die de mogelijke stappen om CO2-uitstoot te verminderen, beschrijven. Deze routes helpen supermarktondernemers om duurzame veranderingen door te voeren en concrete doelen te stellen voor een groenere bedrijfsvoering. De roadmaps komen begin volgend jaar beschikbaar.
Ook voor rapportageplichtigen
“Overigens kunnen rapportageplichtige bedrijven de Vakcentrum Impact Monitor Duurzaamheid ook gebruiken. Ze verzamelen daarmee dan al de eerste informatie voor hun verplichte rapportage, aldus Hoogstraaten. “Ook de CO2 rekentool die we beschikbaar hebben en de
CO2-roadmaps zijn voor grotere ondernemingen geschikt. We werken ook aan verdere ondersteuning van de rapportageplichtige bedrijven.”
Meer informatie
Voor meer informatie over de producten en diensten van het Vakcentrum kunt u terecht op de website van het Vakcentrum www.vakcentrum.nl/duurzaamheid of contact opnemen via (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl.