Winkelen en beleven,

8-6-2024

dat willen veel consumenten en de winkeliers spelen hier vanzelfsprekend graag een rol in. Het belang van die winkeliers bij vitale levendige binnensteden en dorpskernen is groot (andersom gelukkig ook). Vakcentrum zet zich al jaren in voor hun belangen onder andere via het platform De Nieuwe Winkelstraat (DNWS) en Lokaal Retailbelang.

DNWS is een onafhankelijk kennis- en netwerkplatform en in Nederland de plek voor het collectief: gemeenten, centrummanagers, vastgoedvertegenwoordigers en experts, om samen te komen. Vorige week bezocht ik hun congres in Groningen (met een fantastische binnenstad). Daar werden veel ervaringen en goede praktijkvoorbeelden met elkaar gedeeld. De meerwaarde van de zelfstandig ondernemer is bij de diverse bedrijfsbezoeken duidelijk aan de orde gekomen.

Onze werkzaamheden op het gebied van lokale belangenbehartiging ligt overigens niet alleen op lokaal en regionaal niveau, maar ook in Den Haag en Brussel. De belangstelling van de Europese Commissie voor de relatie tussen retail en lokale overheden wordt steeds groter. Ook de Organisatie voor Europese Samenwerking en Ontwikkeling speelt onlangs een rapport gepubliceerd waarin staat dat retail een belangrijke rol heeft voor de leefbaarheid van steden en dorpen. Dat weten wij natuurlijk al lang, maar nog niet alle politici zien dat ook.

Nederlandse steden vinden Europees overleg eveneens belangrijk en sluiten zich aan bij Eurocities. Vanaf volgend jaar kunnen zij zich inschrijven voor de titel Europese hoofdstad van lokale detailhandel!

Groningen grijp je kans zou ik zeggen, als stad ingericht om te winkelen en te beleven.

mr. Patricia E.H. Hoogstraaten RAE
directeur

Kvk Centrale Raad 2023 WEB 7813