Vakcentrum Energiecollectief

Veel Vakcentrumleden besparen jaarlijks al aanzienlijk op elektriciteit en gas door deel te nemen aan het Vakcentrum Energiecollectief. Door gezamenlijke inkoop kunnen zeer scherpe tarieven worden gerealiseerd. Voor groot- en kleinverbruikers. Voor winkel en privéwoning.

Energieprijzen schommelen het hele jaar door. Het inkoopmoment van energie en gas is dus bepalend voor het te betalen tarief. Het is dus zaak om energie in grote volumes in te kopen en wel op het meest voordelige moment­ bij de goede leverancier.

Op ieder moment instappen

Instappen kan op ieder moment. Maar let op: veel lopende contracten hebben een opzegtermijn van 3 of 6 maanden. Het is dus zaak om tijdig een overstap te overwegen.

Werkwijze

 • Vraag uw gratis en vrijblijvend advies aan via e-mail: reactie@vakcentrum.nl .
  Stuur daarbij een kopie van uw jaarafrekening of maandfactuur mee (geen voorschot).
  Een overzicht van uw volume met bijbehorende EANcodes en looptijd is ook voldoende.
 • U ontvangt vrijblijvend een aanbieding.
 • Beslis of u van de aanbieding gebruik wilt maken. ­Vakcentrum Energiecollectief regelt de gehele overstap voor u.
 • Vakcentrum Energiecollectief zegt uw bestaande contract op.

September, tijd om uw energiecontract te bekijken!
Drie tips voor het analyseren van uw contract:

 1. De termijnmarkt en de spotmarkt (dynamische prijzen) lopen ver uit elkaar. Leveranciers zijn bang om vaste prijzen af te geven en rekenen zich vaak rijk met hoge vaste prijzen. De spotmarkt wordt gedreven door de werkelijke vraag en aanbod. Daar zien we vooral het effect van het overschot aan zonne- en windenergie terugkomen. Laat u vooral niet leiden door angst, maar door slim ondernemerschap. Als iedereen zonne-energie wil verkopen, waarom koopt u het dan niet op de spotmarkt in;

 2. De media is een slechte raadgever. Zij zijn dol op sensatie en hoge prijzen. Een staking in Australië? De LNG-prijs schiet omhoog en de gemiddelde Nederlander bibbert weer van angst. De werkelijkheid leert dat een paar dagen later de gasprijs weer is gezakt. Daar lees je vervolgens minder over. De angst voor hoge prijzen, zoals vorig jaar, is niet meer zo gegrond. Gas vanuit Rusland ging vroeger naar Europa maar nu naar China. China importeert minder LNG en dat gaat nu naar Europa. Natuurlijk kan een gasprijs stijgen, het komt van enkele spelers in de wereld, maar de kaarten van Poetin zijn uitgespeeld. Ga daarom niet af op ‘paniekmedia’;

 3. Leveranciers hebben veel last van onbalans. Stel, er ontstaat ijzel op windmolens, of de zon verdwijnt langer achter de wolken dan verwacht, dan ontstaat er onbalans op het net. Met stabiele krachtcentrales was dit vroeger heel voorspelbaar. Maar de wind en zon zijn veel grilliger. Leveranciers zoals Vandebron rekenen dit nu al door. Dit gaat het komende jaar vaker gebeuren. Let hierop bij de keuze van uw leverancier.

Wilt u sparren over uw energievoorstel of heeft u vragen over vast, variabel en spot? Neem dan gerust contact op met Vakcentrum Energiecollectief via reactie@vakcentrum.nl. Wij helpen u graag verder!

Aanvullende diensten

Als deelnemer in het Vakcentrum Energiecollectief kunt u ook gebruik maken van de volgende aanvullende diensten:

 • Factuurcontrole
  Wij voeren onbeperkt factuurcontroles uit voor onze deelnemers. Zowel van de levering als netbeheerder­ (transport) worden gecontroleerd. Op ongeveer een derde van de facturen vinden wij verkeerd gefactureerde­ tarieven en/of verbruiken.

 • Controle van het gecontracteerd ­vermogen en/of capaciteit
  Wij stemmen het maximaal piek- en gecontracteerd vermogen/capaciteit af per aansluiting tot minimale kosten, zodat onze deelnemers er zeker van zijn dat zij geen onnodige kosten betalen.

 • Controle aansluitwaarde van de elektra/gas aansluiting
  Is uw aansluiting niet zwaarder afgesloten dan nodig is? Per aansluiting zijn hier vaste kosten aan verbonden. Hoe groter/zwaarder de aansluiting hoe hoger de vaste kosten. Wij bekijken uw verbruikscapaciteit en in overleg zullen wij voor u de aansluiting verlichten zodat uw vaste kosten naar beneden gaan.

Advies of offerte

Vraag vandaag nog een advies of offerte aan via reactie@vakcentrum.nl.