Alcohol

Zwetsloot-GALL-2

De verkoop van alcohol is geregeld in de Drank- en Horecawet (DHW). Het verstrekken van alcohol en de daarbij behorende leeftijdsgrenzen zijn een hot item. Sinds 1 januari 2013 controleert de gemeente hierop. Overtredingen kunnen vervelende gevolgen hebben. Voor u als individuele ondernemer, maar ook voor de totale branche.

Verkoopt u alcohol in uw winkel voor consumptie? De regels hiervoor staan in de Drank- en Horecawet.

De wet maakt verschil tussen:

  • drank met minder dan 15% alcohol, zoals bier en wijn (inclusief port en sherry, ook wanneer het alcoholpercentage hoger is dan 15%);
  • sterke drank met 15% alcohol of meer.

Als u sterke drank verkoopt, heeft u een drank- en horecavergunning of slijterijvergunning nodig. Uw personeel moet ook aan bepaalde eisen voldoen. Bent u van plan om alcohol te verwerken in voedsel, dan is de Drank- en Horecawet niet van toepassing.

Aan wie mag u alcohol verkopen?

U mag alleen alcohol verkopen aan jongeren van 18 jaar of ouder. Daarom moet u de leeftijd van een jongere controleren. U mag ook geen drank verkopen aan jongeren via mensen die 18 jaar of ouder zijn. Wordt u binnen 1 jaar 3 keer betrapt op het verkopen van alcohol aan jongeren onder de leeftijdsgrens? Dan kunt u een (tijdelijk) verbod op de verkoop van alcoholhoudende drank krijgen.

Hoe controleert u de leeftijd van jongeren?

Vraag naar het identiteitsbewijs om de leeftijd vast te stellen. Dat hoeft niet als een jongere duidelijk ouder is dan 18 jaar. Hang de regels aan wie u wel en aan wie u niet mag verkopen goed zichtbaar op in uw zaak.

Waaraan moet uw personeel voldoen?

Als u sterke drank verkoopt, moeten uw personeelsleden 16 jaar of ouder zijn. Uw leidinggevenden zijn minimaal 21 jaar. In uw zaak moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn. Deze leidinggevende staat op uw vergunning.

De verkopende medewerker moet ook in het bezit zijn van het diploma Sociale Hygiëne.

Online training 'Soms moet je nee verkopen'

Het is van groot belang dat alle partijen – gemeenten, verstrekkers, industrie, ouders, scholen, maatschappelijke organisaties en zeker ook de jongeren zelf – gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen om overmatige alcoholconsumptie door jongeren aan te pakken. Om medewerkers voor te bereiden en te trainen heeft het CBL de e-learningmodule 'Soms moet je nee verkopen' ontwikkeld. Dit is een online training voor kassamedewerkers. De e-learningmodule bevat informatie over de legitimatieverplichting tot 25 jaar en de wetgeving rondom de verkoop van alcohol en tabak. In de training kunnen medewerkers die alcohol en/of tabak verkopen oefenen hoe ze de regels goed kunnen naleven. Na de training volgt een examen. Wanneer alle vragen goed zijn beantwoord, kan een certificaat worden geprint.

 

13-10-2020