Veiligheid

Het Vakcentrum vindt veiligheid zeer belangrijk. In politiek Den Haag wordt hoog ingezet op de preventie van criminaliteit en het verbeteren van de afhandeling ervan. Voor onze leden bieden wij hieronder informatie, tips en voordeel om de veiligheid in en rond de winkel te verhogen.

Vakcentrumvisie oktober 2019 cover

Voor uw veiligheid:

 • Snelle tips

  Een overzicht van korte, makkelijk te bepreken veiligheidstips

 • MKB phishing test

  Bent u voldoende beschermd tegen phising? Doe de MKB-phishing-test. Deze test wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd IT bedrijf en is momenteel gratis voor bedrijven wanneer zij meedoen aan de pilot. Kent u een bedrijf voor wie dit interessant is, of wilt u uw eigen onderneming de phishing-test laten doorlopen? Bedrijven met minimaal 8 en maximaal 250 medewerkers met een zakelijk e-mailadres kunnen meedoen. U vindt de test op deze webpagina.

 • Waarschuwingsregister Detailhandel

  Vakcentrumleden kunnen zich gratis aanmelden voor het Waarschuwingsregister Detailhandel waarmee u sollicitanten op een frauduleus verleden kan controleren.

 • Regeling 'Winkeldieven betalen'

  Breng met de regeling 'Winkeldieven betalen') bij de winkeldief € 181 in rekening voor de overlast en de schade.

 • Artikelbeveiliging

  Derving is een vervelend probleem waarmee iedere winkelier wel eens te maken krijgt. Het Vakcentrum is dan ook een voorstander van artikelbeveiliging in winkels. Vakcentrumleden krijgen bij Checkpoint een aanzienlijke korting op artikelbeveiliging. Meer informatie

 • Veiligheidstrainingen

  Via het Vakcentrum zijn diverse workshops en trainingen aan op het gebied van veiligheid in de winkel beschikbaar. De duur van de workshop is in overleg. Leden van het Vakcentrum krijgen 20% korting. Lees meer.

 • E-learning en VR-training

 • Vals geld: blijf kijken, voelen, kantelen

  Voor een goed overzicht van de echtheidskenmerken van de Euro-biljetten kijkt u op de site veiligbankieren.nl
  Uiteraard is veilig betalingsverkeer essentieel. Lees meer daarover in de rubriek 'Betalingsverkeer'.

 • Excellent cameratoezicht - Gratis camerascan

  Om verdachten van misdrijven snel op te kunnen sporen en te kunnen vervolgen zijn camerabeelden van groot belang. Meer dan 50% van de beelden kan echter niet door de politie (opsporing) en het Openbaar Ministerie (vervolging) worden gebruikt. Lees meer over excellent cameratoezicht

 • Gratis informatiemateriaal bestellen

  Om het onderwerp bespreekbaar te maken onder de medewerkers, stelt het Vakcentrum gratis informatie- en communicatiemiddelen ter beschikking. U kunt via deze pagina informatiematerialen bestellen. Hier staat onder andere het protocol 'Aanhouden Winkeldieven'.

Tools en producten omtrent criminaliteit

Bestrijding en preventie van criminaliteit zijn belangrijke thema’s voor de ondernemer. Niet alleen berokkent criminaliteit economische schade, in ernstige gevallen is ook sprake van menselijk leed. De gevolgen kunnen diep ingrijpen in het leven van de ondernemer of van zijn of haar medewerkers.

In samenwerking met anderen is het Vakcentrum op vele fronten actief om winkelcriminaliteit terug te dringen en de gevolgen ervan te beperken. Dan varieert van het vermijden van winkeldiefstallen tot het voorkómen van digitale inbraken.

Leden van Vakcentrum kunnen gebruik maken van verschillende vormen van ondersteuning, hetzij geïnitieerd door de overheid, hetzij door de branchevereniging. In het laatste geval is het gebruik gratis of is er een ledenkorting.

Meer informatie:

En verder:

Ledenonderzoek Veiligheid

Het Vakcentrum heeft onder haar leden een enquete gehouden over veiligheid en criminaliteit. Een samenvatting van de resultaten is te lezen in de VakcentrumVisie Veiligheid.

Lees hier het volledige rapport 'Winkelcriminaliteit bij Vakcentrumleden, een inventarisatie'.

31-03-2020