Foodspecialiteitenwinkels

Het Vakcentrum is de brancheorganisatie voor alle ondernemers in de levensmiddelendetailhandel, dus ook voor ondernemers met een foodspecialiteitenwinkel.
Met passie voor zelfstandig ondernemerschap zetten wij ons in voor alle zaken die voor uw bedrijfsvoering van belang zijn. Hieronder een aantal activiteiten specifiek voor foodspecialiteitenondernemers. Vanzelfsprekend zijn ook alle andere diensten van het Vakcentrum beschikbaar.

Certificering

.
Als ondernemer in foodspecialiteiten wil je iedere dag maximaal scoren. Je doet hard je best om op alle vlakken te excelleren. Met prachtige producten, een mooie winkel, je vakkennis en een enthousiast team. Daarom heeft Vakcentrum Foodspecialiteiten een nieuw certificeringstraject ontwikkeld.

Klik hier voor de Gecertificeerde Foodspecialiteitenwinkels

Lees hier hoe u in aanmerking kunt komen voor het certificaat.

Nationale Competities

.
Tijdens de Nationale Competities gaat Stichting Foodspecialiteiten Nederland, onderdeel van Vakcentrum, op zoek naar de allerbeste foodspecialiteitenwinkels van Nederland. Hierbij wordt gelet op visie, onderscheidend vermogen, assortiment, productkennis en hygiëne.

In 2024 wordt er gestreden in onderstaande categorieën:

  • Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak
  • Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas
  • Nederlands Beste Foodspecialist Charcuterie

De winnaars worden op maandag 3 juni bekend gemaakt tijdens het Branche-Event Foodspecialiteiten in Hart van Holland te Nijkerk.

Lees meer over de competities

Vakbeurs Foodspecialiteiten

.
De Vakbeurs Foodspecialiteiten is een jaarlijkse vakbeurs waar u kennismaakt met leveranciers en dienstverleners voor de foodspecialiteiten-branche. De vakbeurs richt zich met name op ondernemers en medewerkers van foodspeciaalzaken. In 2024 wordt de vakbeurs georganiseerd op 30 september & 1 oktober.

Lees hier meer over de Vakbeurs Foodspecialiteiten

 

Nationale Kaasweek

.
Sinds 2020 organiseert Stichting Foodspecialiteiten Nederland de Nationale Kaasweek. Met de kaasweek hebben wij als doel om alle soorten kazen nog meer onder de aandacht te brengen van de consument. De Nationale Kaasweek 2024 wordt gehouden van 8 t/m 14 april.

Lees meer over de Nationale Kaasweek

Branche-Event Foodspecialiteiten

.
Ieder voorjaar organiseert Stichting Foodspecialiteiten nederland, onderdeel van Vakcentrum, een inspirerend Branche-Event Foodspecialiteiten voor ondernemers met een foodspecialiteitenwinkel.

Het Branche-Event Foodspecialiteiten wordt gehouden op maandagavond 3 juni in Hart van Holland te Nijkerk. 

Bekijk hier de foto's van het Branche-Event 2023 terug!

Sponsors

.
Het organiseren van de Certificering Foodspecialiteitenwinkels en Nationale Competities is niet mogelijk zonder de steun van onze sponsors.

Klik hier voor een overzicht van onze sponsors

Kennis

 

.
Het Vakcentrum heeft uitgebreid onderzoek laten doen naar de toekomst van de foodspecialiteitenwinkel. Om te komen tot het beeld van de speciaalzaak in 2025, zijn maatschappelijke ontwikkelingen in beeld gebracht aan de hand van de 'trendtrechter'. Conclusie: Er is een uitstekende toekomst voor de échte speciaalzaken.

Lees hier de samenvatting of download het rapport (voor Vakcentrumleden)

Opleidingen & Workshops

.
Speciaal voor ondernemers en medewekers in foodspecialiteitenwinkels, zijn er diverse trainingen en workshops.

Voor (aanstaande) ondernemers is er de Ondernemersacademie Food

Lekkernijver & Lekkernijen

.
Vakcentrumleden met een foodspecialiteitenwinkel ontvangen vier maal per jaar het vakblad Lekkernijver.

Voor de consument is er het glossy magazine Lekkernijen, dat eenmaal per jaar verschijnt en door de gecertificeerde foodspecialiteitenwinkels aan klanten kan worden gegeven.