Foodspecialiteitenwinkels

Het Vakcentrum is de brancheorganisatie voor alle ondernemers in de levensmiddelendetailhandel, dus ook voor ondernemers met een foodspecialiteitenwinkel.
Met passie voor zelfstandig ondernemerschap zetten wij ons in voor alle zaken die voor uw bedrijfsvoering van belang zijn. Hieronder een aantal activiteiten specifiek voor foodspecialiteitenondernemers. Vanzelfsprekend zijn ook alle andere diensten van het Vakcentrum beschikbaar.

Certificering

.
Als ondernemer in foodspecialiteiten wil je iedere dag maximaal scoren. Je doet hard je best om op alle vlakken te excelleren. Met prachtige producten, een mooie winkel, je vakkennis en een enthousiast team. Daarom heeft Vakcentrum Foodspecialiteiten een nieuw certificeringstraject ontwikkeld.

Klik hier voor de Gecertificeerde Foodspecialiteitenwinkels

Lees hier hoe u in aanmerking kunt komen voor het certificaat.

Nationale Competities

.
Tijdens de Nationale Competities gaat Stichting Foodspecialiteiten Nederland, onderdeel van Vakcentrum, op zoek naar de allerbeste foodspecialiteitenwinkels van Nederland. Hierbij wordt gelet op visie, onderscheidend vermogen, assortiment, productkennis en hygiëne.

De inschrijving voor de competities in 2022 zijn van start, inschrijven kan voor de volgende categorieën:

  • Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak
  • Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas
  • Nederlands Beste Foodspecialist Speciaal Bieren

De winnaars worden op 25 april 2022 bekend gemaakt.

Lees meer over de competities

Vakbeurs Foodspecialiteiten

.
De Vakbeurs Foodspecialiteiten is een jaarlijkse vakbeurs waar u kennismaakt met leveranciers en dienstverleners voor de foodspecialiteiten-branche. De vakbeurs richt zich met name op ondernemers en medewerkers van foodspeciaalzaken. In 2022 wordt de vakbeurs georganiseerd op 26 & 27 september 2022.

In 2022 zal er voor het eerst ook een Voorjaars Handelsbeurs Foodspecialiteiten plaatsvinden op 14 & 15 maart, noteer deze datum alvast in je agenda. Klik hier voor meer informatie. 

Lees meer over de Vakbeurs Foodspecialiteiten

Nationale Kaasweek

.
Sinds 2020 organiseert Stichting Foodspecialiteiten Nederland de Nationale Kaasweek. Met de kaasweek hebben wij als doel om alle soorten kazen nog meer onder de aandacht te brengen van de consument. De Nationale Kaasweek 2021 welke gehouden zou worden van 1 t/m 7 november zal worden verplaatst naar 14 t/m 20 maart 2022.

Lees meer over de Nationale Kaasweek

Branche-Event

.
Ieder voorjaar organiseert Stichting Foodspecialiteiten nederland, onderdeel van Vakcentrum, een inspirerend Branche-Event Foodspecialiteiten voor ondernemers met een foodspecialiteitenwinkel.

Met het oog op het Corona-virus is er besloten op het Branche-Event Foodspecialiteiten dit jaar op 7 juni 2021 oonline te organiseren. 

Kijk hier live de uitreiking terug!

Sponsors

.
Het organiseren van de Certificering Foodspecialiteitenwinkels en Nationale Competities is niet mogelijk zonder de steun van onze sponsors.

Klik hier voor een overzicht van onze sponsors

Kennis

 

.
Het Vakcentrum heeft uitgebreid onderzoek laten doen naar de toekomst van de foodspecialiteitenwinkel. Om te komen tot het beeld van de speciaalzaak in 2025, zijn maatschappelijke ontwikkelingen in beeld gebracht aan de hand van de 'trendtrechter'. Conclusie: Er is een uitstekende toekomst voor de échte speciaalzaken.

Lees hier de samenvatting of download het rapport (voor Vakcentrumleden)

Opleidingen & Workshops

.
Speciaal voor ondernemers en medewekers in foodspecialiteitenwinkels, zijn er diverse trainingen en workshops.

Voor (aanstaande) ondernemers is er de Ondernemersacademie Food

Lekkernijver & Lekkernijen

.
Vakcentrumleden met een foodspecialiteitenwinkel ontvangen vier maal per jaar het vakblad Lekkernijver.

Voor de consument is er het glossy magazine Lekkernijen, dat eenmaal per jaar verschijnt en door de gecertificeerde foodspecialiteitenwinkels aan klanten kan worden gegeven.

Posters

.
In deze moeilijke periode waar we momenteel in verkeren, willen wij jullie graag helpen waar het kan.
Om deze reden hebben wij posters ter beschikking gesteld die in de winkel of aan de deur van de winkel kunnen worden opgehangen. Doormiddel van deze posters willen wij de consument bewust maken dat ze ook bij jullie terecht kunnen voor boodschappen.

Klik hier om de posters te downloaden