Rechters bevestigen standpunt Vakcentrum

E-commercebedrijven vallen onder de CAO voor het Levensmiddelenbedrijf

E-commercebedrijven dienen de CAO voor het Levensmiddelenbedrijf te volgen. Dat heeft rechtbank Midden-Nederland woensdag 28 februari 2024 bepaald. Diverse E-commercebedrijven hadden de rechter verzocht uit te spreken dat zij gezien hun activiteiten niet onder de CAO zouden vallen. De rechters gaan daar dus niet in mee. De vereniging E-Commerce Nederland, Picnic, Flink, Gorillas, Getir en de Unie hadden de zaak aangespannen. Zij stelden dat Vakcentrum, FNV en CNV ten onrechte menen dat ook e-commerce onder de CAO voor het Levensmiddelenbedrijf valt.

In hun oordeel stellen de rechters dat er geen reden is om de e-commerce bedrijven uit te sluiten. “De virtuele winkel in levensmiddelen is de kernactiviteit. Dat de klant de levensmiddelenonline kan bestellen en thuisbezorgd krijgt maakt niet dat er sprake is van een geheel ander product. Het gaat nog steeds om de verkoop van levensmiddelen en de thuisbezorging draagt slechts bij aan de totstandkoming van de koopovereenkomst.” Daarbij geven de rechters ook aan dat alle activiteiten binnen de e-commercebedrijven vallen onder de exploitatie van een winkel.

Vakcentrum-directeur Patricia Hoogstraaten is blijkt met de uitspraak: “De uitspraak bevestigt het standpunt van het Vakcentrum dat de e-commercebedrijven die zich bezighouden met levensmiddelendetailhandel de cao moeten toepassen. De rechters hebben daarbij bepaald dat dit met terugwerkende kracht moet gebeuren.”

Vonnis Picnic c.s. vs. Vakcentrum c.s.

Het Vakcentrum werkt aan een vernieuwing van de website.
Tijdens de 'verbouwing' kunt u deze website blijven raadplegen.

Zie deze website als een 'noodwinkel'. U vindt er nog steeds de informatie die u nodig heeft, maar de presentatie is soms anders dan u gewend bent.

U vindt het door u gezochte onderwerp vast in de A-Z-lijst .

Kunt u informatie niet vinden, aarzel dan niet te bellen (0348) 41 97 71 of te mailen reactie@vakcentrum.nl. Wij zorgen dan dat u de gewenste informatie alsnog krijgt.

Vakcentrumleden blijven iedere week op de hoogte dankzij de digitale nieuwsbrieven.