Basismaatregelen kassawerkplek

Hanteer basismaatregelen voor het goed inrichten van de kassawerkplek

Dit zijn basismaatregelen. Ze gelden als praktijknorm en worden economisch en praktisch haalbaar geacht binnen de onderneming. Met het uitvoeren van deze maatregelen wordt voldaan aan de wettelijke doelvoorschriften van de Arbowet en het Arbobesluit. Afwijkende maatregelen zijn toegestaan mits deze een gelijkwaardig beschermingsniveau bieden voor veiligheid en gezondheid van medewerkers.

inrichting_kassawerkplek_schema

Type Kassa

Het schema helpt bij de keuze ten aanzien van de inrichting van de kassawerkplek.

De mate van mobiliteit, de duur van het kassawerk achter elkaar en de frequentie van het opstaan bepaalt de meest passende type kassawerkplek.

De volgende richtlijnen zijn van toepassing:

  • Na tenminste 2 uur achtereen zittend kassawerk of na 1 uur staand kassawerk wordt het werk afgewisseld met ander werk of een pauze.
  • Als langer dan 1 uur achtereen achter een kassa gewerkt wordt door dezelfde persoon of langer dan 4 uur over de dag verdeeld door dezelfde persoon, is er een zitgelegenheid aanwezig die voldoet aan ergonomische eisen:
  • de rugleuning en de zittinghoogte zijn in hoogte verstelbaar;
  • stabiel – kan niet omvallen bij extreme lichaamshoudingen;
  • niet hinderlijk wegrijdt of glijdt tijdens de zittende werkzaamheden.

Staande kassawerkplek

staande_kassawerkplek

De medewerker kan goed achter de kassa of toonbank staan als hij voldoende been- en voetruimte heeft:

  •  de beenruimte bedraagt tenminste 10 cm, gerekend vanaf de voorkant van het werkblad;
  •  de voetruimte bedraagt tenminste 25 cm, gerekend vanaf de voorkant van het werkblad, tot minimaal 20 cm vanaf de vloer.

Zittende kassawerkplek

zittende_kassawerkplek

De ruimte onder het werkblad is tenminste 70 cm hoog, 60 cm breed en 60 cm diep.

  • De werknemer heeft de beschikking over een voetensteun, indien dat voor het bereiken van een goede lichaamshouding nodig is (bijvoorbeeld bij een relatief korte lichaamslengte).
  • Deze is minimaal 45 cm breed en 35 cm diep en is eenvoudig in hoogte instelbaar in minimaal 3 standen met onderling gelijke afstand.
  • Het totale instelbereik van de voetensteun omvat in ieder geval het verticale traject tussen 35 en 47 centimeter onder de bovenzijde van de zitting.

Zit-stakassa

zit_sta_kassawerkplek

De kassawerkplek is zo ingericht dat de kassamedewerker op ongeveer gelijke ooghoogte kan werken als de ooghoogte van een staande klant. Dit kan gerealiseerd worden door een in hoogte verstelbare stoel of een verhoogde vloer van de kassa.