Locatiebeleid

DSC_5037

Een winkelgebied lokt consumenten als er voldoende aanbod en diversiteit is van winkels. Winkeliers dragen zorg voor het onderhoud van hun pand en een aantrekkelijke pui. Voor andere doorslaggevende factoren zijn ze afhankelijk van de lokale overheid. Die is immers verantwoordelijk voor de bereikbaarheid en voor de kwaliteit van winkelstraten. Alleen door lokale samenwerking kan een aantrekkelijk winkelgebied ontstaan. Belangrijk is dat er gezamenlijk keuzes worden gemaakt. Kansrijke winkelgebieden moeten worden versterkt en kansarme winkelgebieden gesaneerd.

Lokale lobby

De invloed van gemeente en provincie op de lokale omgeving neemt toe. Het is daarom nog belangrijker dat ondernemers hun stem laten horen. Zorg in ieder geval dat u goed op de hoogte bent van de lokale actuele ontwikkelingen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Voer uw lokale lobby. Welke kansen tot beïnvloeding zijn er? Bouw een netwerk op en let op de succesfactoren en de valkuilen.

Huurverhoging bedreigt continuïteit

Uit verschillende steden komen geluiden dat winkeliers in hun voortbestaan bedreigd worden door aanzienlijke huurverhogingen. Op onze website vindt u een nieuw informatieblad over het huurrecht. Vakcentrum Bedrijfsadvies kan u bijstaan in uw huuronderhandelingen of uw huurovereenkomst toetsen.

Huurprijsverlaging op no cure, no pay basis

Vakcentrum Bedrijfsadvies heeft een uniek adviesproduct waarmee Vakcentrumleden een huurverlaging kunnen bewerkstelligen. En dat op basis van no cure no pay. Leden betalen dus pas een vergoeding voor de dienst, wanneer er met succes een huurverlaging is afgedwongen. Lees hier meer informatie over deze speciale dienst van Vakcentrum Bedrijfsadvies. U kunt ook de folder bekijken met meer informatie.

Verplichting laadpalen op ­parkeerterreinen­

In het VakcentrumNieuws van april 2018 hebben wij u uitgebreid geïnformeerd over nieuwe Europese regels, waarbij een minimum aantal elektrische laadpalen voor gebouwen met parkeerplaatsen verplicht wordt. Dit ter bevordering van de elektromobiliteit. Lees hier meer informatie.

Relevante producten en tools

Advies locatiebeleid

Welke stappen kunnen worden gezet wanneer een lokale lobby niet het vereiste resultaat heeft opgeleverd? Wanneer er iets moet worden rechtgezet? Wanneer een formele procedure bewandeld moet worden? Hoe kunt u schade verhalen wanneer een weg is afgesloten? Wat kunt u doen wanneer uw grootste concurrent zich naast u dreigt te vestigen? 

Met al dit soort vragen kunt u terecht bij Vakcentrum Bedrijfsadvies. Onze deskundige bedrijfsjuristen en bedrijfseconomen weten als geen ander hoe je met dit soort situaties om kunt gaan. Onderwerpen waarin zij onder meer zijn gespecialiseerd:

 • bestemmingsplan                               
 • planschade
 • nadeelcompensatie
 • onteigening
 • omgevingsvergunning
 • bouwvergunning
 • milieurecht
 • huurprijsverlaging
 • verkeersbesluiten
 • winkeltijdenwet
 • aan/verkoop van een pand
 • oneigenlijke concurrentie (bijvoorbeeld 'vliegende winkels')

Vestigingsplaatsonderzoek

Wij helpen u graag bij het in kaart brengen van uw marktgebied. Wij doen vestigingsplaatsonderzoeken voor supermarkten, drogisterijen, slijterijen en speciaalzaken. Bij een vestigingsplaatsonderzoek brengen wij in kaart wat het marktpotentieel van een bepaald marktgebied is. Vragen die hierbij onder andere aan bod komen zijn: Hoeveel inwoners zijn er? Hoe ziet de samenstelling van de bevolking eruit? Welke concurrenten zijn er in het markgebied aanwezig? Wat zijn sterke en zwakke punten en wat zijn de kansen en de bedreigingen in het marktgebied? 

Bent u niet zeker over het vestigingsplaatsonderzoek van de organisatie, dan kunt u deze door ons laten beoordelen. Interesse? Neem contact op met Vakcentrum Bedrijfsadvies.

Winkeltijden

In de Winkeltijdenwet staat beschreven wanneer winkels open mogen zijn en wanneer winkelsluiting verplicht is. De wet geldt niet alleen voor reguliere winkels, maar ook voor de ambulante handel. 

Koopzondagen

Gemeenten beslissen zelf of winkels op zondag wel of niet open mogen zijn. Doordat de regie bij de gemeenten ligt, kan er rekening worden gehouden met lokale wensen. In sommige gemeenten is het iedere zondag koopzondag, terwijl er in andere gmeenten helemaal geen koopzondag is.