Optimalisatiemaatregelen kassawerkplek

Hanteer optimalisatiemaatregelen voor het goed inrichten van de kassawerkplek

Dit zijn optimalisatiemaatregelen. Deze maatregelen kunnen de arbeids-omstandigheden nog verder verbeteren maar zijn niet direct verplicht bijvoorbeeld omdat ze een grote investering vergen. Wel moet ermee rekening worden gehouden bij verbouwingen en/of nieuwbouw danwel bij het vervangen van materiaal.

Bovenop de basismaatregelen voor de inrichting van kassawerkplekken kunnen een aantal nadere maatregelen genomen worden, om de kassawerkplek te optimaliseren.

Reikafstanden

reikafstanden
 • De meest voorkomende werkzaamheden (zoals verplaatsen koopwaar en gebruik geldlade) kunnen worden verricht binnen een horizontaal bereik van 30 cm naar voren en 45 cm opzij, vanaf de medewerker.
 • Regelmatig voorkomende werkzaamheden (zoals bon pakken, zegels, afroomkluis) kunnen worden verricht binnen een horizontaal bereik van 45 cm naar voren en 75 cm opzij, vanaf de medewerker.
 • Alle andere (incidentele) kassawerkzaamheden kunnen worden verricht binnen een horizontaal bereik van 60 m naar voren en 90 cm opzij, vanaf de werknemer.

Staande kassawerkplek

staande_kassawerkplek_ooghoogte

De optimale werkhoogte van een zit-stakassa, sta-kassa of toonbank is een werkblad 10 centimeter onder ellebooghoogte. Indien er verschillende mensen achter de sta-kassa of toonbank staan, bedraagt de hoogte van het werkblad bij voorkeur:

 • 100 cm wanneer zowel mannen als vrouwen achter de kassa werken;
 • 95 cm wanneer voornamelijk vrouwen (meer dan 90%) achter de kassa werken;
 • 105 cm wanneer voornamelijk mannen (meer dan 90%) achter de kassa werken.

Als gemiddeld veel gewerkt moet worden met grote en zware artikelen dient de hoogte van het werkblad lager te zijn dan wanneer gewerkt wordt met kleine en lichte artikelen, tenzij er gewerkt wordt met een scanner die uit de houder gehaald kan worden. In dit laatste geval hoeven de artikelen niet op de toonbank getild te worden.

Om voldoende werkruimte te hebben achter de kassa of toonbank, bedraagt de ruimte achter het werkblad tenminste 1 meter.
Er is bij voorkeur een stasteun aanwezig. In dat geval is er wel meer beenruimte noodzakelijk: tenminste een diepte van:

 • 24 cm vanaf het werkblad tot 60 cm boven de vloer;
 • 42 cm vanaf de vloer tot 60 cm boven de vloer.

zittende_kassawerkplek_zithoogte
 • De werknemer heeft de beschikking over een voetensteun, indien dat voor het bereiken van een goede lichaamshouding nodig is (bijvoorbeeld bij een relatief korte lichaamslengte). Deze is minimaal 45 cm breed en 35 cm diep en is eenvoudig in hoogte instelbaar in minimaal 3 standen met onderling gelijke afstand. Het totale instelbereik van de voetensteun omvat in ieder geval het verticale traject tussen 35 en 47 centimeter onder de bovenzijde van de zitting.

Zittende kassawerkplek

 • De hoogte van de zitting van de stoel is instelbaar tussen 20 en 30 cm onder de werkhoogte.
 • De optimale werkhoogte van een zit-kassa is een werkblad op of onder ellebooghoogte.
 • Als gemiddeld veel gewerkt moet worden met grote en zware artikelen dient de hoogte van het werkblad lager te zijn dan wanneer gewerkt wordt met kleine en lichte artikelen.
 • De dikte van het werkblad bedraagt (inclusief apparatuur, zoals een geldlade) maximaal 11 centimeter.