Leerrekening POB

Werknemers in de levensmiddelendetailhandel (supermarkten, foodspecialiteitenwinkels en biologische speciaalzaken) hebben een persoonlijk opleidingsbudget (POB) onder de naam ‘Leerrekening’. De werknemer kan zelf bepalen welke training of cursus van deze rekening betaald wordt. Dat is afgesproken tussen werkgevers (Vakcentrum en VGL) en werknemers (CNV) in de branche.

Download hier communicatiematerialen

Poster_1B_bullet_supermarkt_vakcentrum_v3

CAO afspraken

In de CAO is bepaald dat werknemers met een arbeidscontract van meer dan 12 uur per week, sinds 1 januari 2018 recht hebben op een leerrekening (POB) van € 175 per jaar. Opbouw vindt per maand (€ 175/12) of per vier weken (€ 175/13) plaats.

De medewerker kan het saldo van zijn of haar leerrekening gebruiken om een keuze te maken uit de digitale catalogus. De digitale catalogus en het advies is online toegankelijk via www.mmmlekker.werken.nl/leerrekening. Voorwaarde is dat de leerrekening uitsluitend kan worden besteed aan scholing en ontwikkeling binnen de vrijstellingscriteria van de Loonbelasting. Dit betekent dat de training of cursus niet nodig moet zijn voor het vervullen van de huidige functie, maar gericht moet zijn op verdere ontwikkeling.

Opbouw van het POB zal plaatsvinden tot maximaal vijf keer het jaarbudget voor loopbaners en voor maximaal vier keer het jaarbudget voor tussenbaners. De opbouw eindigt wanneer de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer eindigt of (behoudens verlenging van het POB) bij het beëindigen van de CAO.

Indien het POB niet binnen 60 maanden na de maand of loonperiode waarin het is opgebouwd door de werknemer is besteed aan opleiding of ontwikkeling valt het resterend POB terug aan de werkgever. Hetzelfde geldt wanneer de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer eindigt.

Kiezen en bestellen

Medewerkers kunnen een training of cursus kiezen en zich hiervoor aanmelden via de website www.mmmlekkerwerken.nl/leerrekening.

Daarvoor is een activatiecode nodig. Klik hier voor de activatiecode. 

Op de landingspagina staat algemene informatie vermeld waaruit blijkt wanneer een medewerker recht heeft op een opleidingsbudget. Daar leest u ook alle voorwaarden. Zodra de medewerker een cursus heeft gekozen, wordt de factuur naar de werkgever gestuurd. Deze kan de factuur betalen uit het gespaarde persoonlijk opleidingsbudget. Zodra de factuur betaald is, kan de medewerker met de cursus starten.

Communicatiematerialen

Om uw medewerkers te wijzen op de leerrekening hebben wij voor u diverse communicatiematerialen ontwikkeld. U kunt deze hieronder downloaden.

13-10-2021