Leerrekening POB

De werknemers in de levensmiddelendetailhandel (supermarkten, foodspecialiteitenwinkels en biologische speciaalzaken) hebben een persoonlijk opleidingsbudget (POB) onder de naam ‘leerrekening’. De werknemer kan zelf bepalen welke training of cursus van deze rekening betaald wordt. Dat is afgesproken tussen werkgevers (Vakcentrum en VGL) en werknemers (CNV) in de branche.

Download hier communicatiematerialen

Poster_1B_bullet_supermarkt_vakcentrum_v3

CAO Afspraken

In de cao is bepaald dat werknemer met een arbeidscontract van meer dan 12 uur per week, sinds 1 januari 2018 recht hebben op een leerrekening (POB) van € 175 per jaar. Opbouw vindt per maand (€ 175/12) of per vier weken (€ 175/13) plaats.

De medewerker kan het saldo van zijn of haar leerrekening gebruiken om een keuze te maken uit een digitale catalogus. Voorwaarde is dat de leerrekening uitsluitend kan worden besteed aan scholing en ontwikkeling binnen de vrijstellingscriteria van de Loonbelasting. Dit betekent dat de training of cursus niet nodig moet zijn voor het vervullen van de huidige functie, maar gericht moet zijn op verdere ontwikkeling.

Opbouw van het POB zal plaatsvinden tot maximaal 5 keer het jaarbudget voor loopbaners en voor maximaal 4 keer het jaarbudget voor tussenbaners. De opbouw eindigt wanneer de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer eindigt of (behoudens verlenging van het POB) bij het beëindigen van de cao.

Indien het POB niet binnen 60 maanden na de maand of loonperiode waarin het is opgebouwd door de werknemer is besteed aan opleiding of ontwikkeling valt het resterend POB terug aan de werkgever. Hetzelfde geldt wanneer de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer eindigt.

Screenshot_Leerrekening_mmmlekkerwerken.nl.JPG

Kiezen en bestellen

Medewerkers kunnen een cursus kiezen en bestellen via de website www.mmmlekkerwerken.nl/leerrekening.

Daarvoor is een activatiecode nodig.

Op de landingspagina staat algemene informatie vermeld waaruit blijkt wanneer een medewerker recht heeft op een opleidingsbudget. Medewerkers met het recht op een opleidingsbudget kunnen het saldo op hun leerrekening besteden aan scholing en ontwikkeling binnen de vrijstellingscriteria van de loonbelasting. Dit betekent dat de training of cursus gevolgd wordt voor het vervullen van de huidige functie of gericht is op een toekomstige functie. Zodra de medewerker een cursus heeft gekozen, wordt de factuur naar de werkgever gestuurd. Deze kan de factuur betalen uit het opgespaarde persoonlijk opleidingsbudget. Zodra de factuur betaald is kan de medewerker daadwerkelijk met de cursus starten.

Heeft u geen activatiecode van ons ontvangen?

Stuur dan een e-mail naar reactie@vakcentrum.nl, u ontvangt dan een activatiecode van ons.

Communicatiematerialen

Om uw medewerkers te wijzen op de leerrekening hebben wij voor u diverse communicatiematerialen ontwikkeld. U kunt deze hieronder downloaden.

01-09-2020