Vakcentrumleden in beeld

Op de winkelvloer gebeurt altijd iets. Daar weet u alles van. En daarom is het ook zo leuk om de ervaringen van uw collega-ondernemers te lezen. Wat houdt hen bezig? Wat maakt hun winkel uniek? En hoe gaan zíj om met marktontwikkelingen? Scroll door hun verhalen en doe nieuwe inspiratie op voor uw eigen winkel. Want als zelfstandig ondernemer bent u nooit uitgeleerd!

Reportages

Albert Heijn Spaarndam, Dorpssupermarkt met werelds ­karakter

Han Bouwens exploiteert in Haarlem en Spaarndam twee winkels van Albert Heijn. Hij is de derde generatie, geboren en getogen in Spaarndam. In 1989, toen hij officieel in dienst kwam, ging hij met zijn vader in zee met Albert Heijn. In 1997 nam hij de supermarkt definitief van hem over om een jaar later een tweede supermarkt in Haarlem te openen zodat het risico beter kon worden gespreid. In 2005 verhuisde hij in Spaarndam naar een noodlocatie totdat hij in 2018 eindelijk zijn nieuwe winkel van 1060 m2 kon openen.

Lees verder >

Tijn Rams, Subcultures Utrecht: “Niet kijken naar wat mensen niet kunnen, maar wat ze wél kunnen”

Tijn Rams (53) is eigenaar van spellenspeciaalzaak Subcultures, gevestigd aan de Oude Gracht in Utrecht. Vorig jaar won hij de Toegankelijkheidsprijs van de gemeente Utrecht voor de wijze waarop hij zijn winkel en assortiment toegankelijk heeft gemaakt voor mensen met een beperking. “Onze filosofie is dat we iedereen aan het spelen willen hebben. Wij kijken niet wat mensen niet kunnen, maar wat ze wél kunnen. Of ze dan blind of doof zijn of in een rolstoel zitten, dat maakt ons niet uit”, aldus Tijn.

Lees verder >

Olivia de Wolf (Albert Heijn) maakt ruimte om te groeien

Olivia de Wolf nam in 2000 samen met haar echtgenoot, zus en zwager een Albert Heijn-vestiging in Rotterdam over. Inmiddels is het bedrijf uitgebreid naar zeven winkels met verschillende formules, zoals Etos, Gall&Gall en Primera. Werken onder de vlag van zulke grote ketens biedt allerlei voordelen.

Lees verder >

Coen Bastiaansen (Gezondheidswinkel Gastrovit, Breda) stapt in provinciale politiek

“Je moet er bij zijn als dingen worden bedacht” In zijn dertigjarig ondernemerschap heeft het Bredase Vakcentrumlid Coen Bastiaansen zich hard gemaakt voor zijn eigen gezondheidswinkel, zijn straat en zijn stad. Nu maakt hij de stap naar de provinciale politiek. Hij is verkiesbaar voor de Provinciale Staten van ­Noord-Brabant. Want als je wilt dat bestuurders aan ondernemers denken, moeten die ondernemers wel aanspreekbaar en betrokken zijn.

Lees verder >

Robin de Goede (Albert Heijn Oudorp): "Dorpscultuur van belang"

“Als ondernemer wil je je onderscheiden. Toen ik mijn eigen bedrijf startte, wilde ik mijzelf langs een meetlat leggen. Ik wilde daarmee ook mijn meerwaarde laten zien. Met zes Albert Heijn-filialen in de buurt, moet ik zichtbaar anders zijn”, aldus Robin de Goede, mede-eigenaar van AH Oudorp in Alkmaar. In 2016 verhuisde AH Oudorp naar deze nieuwe locatie en werd de winkel in dat jaar ook het SSK gecertificeerd. Begin 2022 heeft de winkel de hercertificering behaald.

Lees verder >

Het Lokaal Amersfoort heeft grootse plannen

Nieuwbouw en filialisering Het Lokaal in Amersfoort, een combinatie van restaurant en biologische foodspecialiteitenwinkel, is sinds een jaar lid van Vakcentrum. Voor Rinke van ’t Holt was dat een logische stap in de verdere professionalisering van het bedrijf, die aansluit bij de grootse plannen die Het Lokaal heeft: nieuwbouw en verdubbeling van het aantal m2. De kennis en diensten die Vakcentrum heeft, helpen bij de uitrol van de plannen.

Lees verder >

Koen Kerssies van Coop Kerssies over het SSK keurmerk: “SSK certificatieproces maakt je scherper”

Sinds 2014 heeft supermarktondernemer Koen Kerssies - eigenaar van Coop Kerssies in Vollenhove - het SSK keurmerk. “Het keurmerk laat je bewust worden van wat je eigenlijk allemaal al doet. Veel van de activiteiten binnen de zeven thema’s doe je als ondernemer vaak al wel. Het certificatieproces maakt je scherper en bewuster van het feit dat je duurzaam en betrokken bezig bent”, aldus Koen Kerssies. “Door het SSK keurmerk maak je al die mooie zaken ook heel zichtbaar. Voor de klanten en natuurlijk ook voor je medewerkers.”

Lees verder >

Plus Slooten, Almere: Drie concepten onder één dak

Bijna een jaar geleden openden de broers Ed en Dennis Slooten in de wijk Almere-Duin een uniek supermarktconcept, dat bestaat uit een Plus-­supermarkt, een Plus To Go afhaalgedeelte en ­restaurant de Duinkamer. Het begin was moeizaam maar inmiddels is de omzet zoals bij de opening begroot. Nu zijn er weer andere zorgen.

Lees verder >

Speelgoedketen blijft groeien

ToyChamp opent 24e filiaal in Nederland De grootschalige speelgoedketen ToyChamp groeit als kool. Eind juli opende alweer de 24e XL-winkel de deuren in Zaandam. Op 1700 m2 wordt heel veel ­speelgoed én veel plezier geboden. Met België meegerekend zijn er nu 33 ToyChamp-winkels. Eerst werden de winkels vooral in de periferie van steden ­geopend; goed bereikbaar en gratis parkeren. De laatste jaren vinden we ToyChamp ook terug in de centra van steden. Met CEO Koen Nolmans spraken we in Zaandam over het succes van ToyChamp.

Lees verder >

Veel overleg en ­flexibele opstelling bij ­personeelsbeleid Ekodis

Geen spijt van deelname aan training Juridische Aspecten “We zijn een klein familiebedrijf, onze medewerkers moeten prettig kunnen werken in een huiselijke sfeer. We zijn ook echt een buurtwinkel. Als het gaat om personeel en regels hebben we een heel flexibele opstelling. Maar het is ook goed te weten wat je opties zijn ten aanzien van juridische aspecten van het personeelsbeleid.” Aldus Maarten van Riel, eigenaar van natuurwinkel Ekodis in Amsterdam Oost.

Lees verder >

HR-beleid: manier van communiceren aanpassen aan de tijd

Interne vertrouwenspersoon Anne Scheers bij Europa Have Anne Scheers is HR Business Partner op het servicekantoor bij Europa Have in Didam. Ze kwam er 6 jaar geleden als bedrijfsjurist binnen. “Het was wel een uitdaging om niet meer zo juridisch te denken toen ik HR Business partner werd. Dat heeft best wel even geduurd voordat ik het omdenken onder de knie had: veel meer vanuit de menselijke kant benaderen. Ik blijf altijd zoeken naar praktische oplossingen en dat werkt. Belangrijk is wel dat je het belang van én de medewerker én van de onderneming voor ogen hebt.”

Lees verder >

Bogdan Scantee: “Leren van situaties en met elkaar in gesprek gaan erg nuttig”

Hij kwam 10 jaar geleden voor de liefde naar Nederland: Bogdan Scantee, SPAR-ondernemer met een winkel in de Wagenstraat in Den Haag. De geboren Roemeen werkte als assistent filiaalmanager en storemanager, maar tijdens de coronapandemie wist hij het zeker: ik wil ondernemer worden. Sinds 14 maanden runt hij met passie de winkel in hartje Den Haag. Hij stuurt vijftien medewerkers aan. Personeelszaken is belangrijk: “Je wilt altijd het beste voor je team”, aldus Bogdan. Toen hij de aankondiging van de cursus ‘Juridische aspecten van het personeelsbeleid’ zag, meldde hij zich meteen aan. Met Bogdan volgden dertien andere deelnemers deze driedaagse cursus in mei/ juni. De training werd gegeven door mr. Henk van Dorst, juridisch adviseur van Vakcentrum Bedrijfsadvies.

Lees verder >

SPAR-ondernemer Olav Marchand: “Door afstand te nemen, ben ik me nu bewust van blinde vlekken”

Hoe gaat het eigenlijk met je medewerkers? Dat is best een lastige vraag, zeker als je start met een, voor jou, nieuw team. Olav Marchand startte september vorig jaar als ondernemer door de overname van SPAR Bovenkarspel en kende zijn mensen niet. Hij heeft 28 mensen op de payrol staan. “De medewerkers waren niet alleen nieuw voor mij (en andersom), maar ik heb ook nog veel mensen nieuw aangetrokken. En niet alleen mensen die uit de retail of supermarktwereld komen”, aldus Marchand.

Lees verder >

Harold van Velzen, eigenaar van PLUS Van Velzen, 10 jaar SSK-ondernemer “We maken ook elke keer van onze hercertificering weer een feestje”

Harold van Velzen, eigenaar van PLUS Van Velzen komt uit een kruideniersfamilie. 125 jaar geleden startte zijn overgroot opa met een bakfiets als kruidenier. 26 jaar geleden startte hij zelf als PLUS-ondernemer. “Na vier jaar op het hoofdkantoor van PLUS ging het kriebelen: ik wilde ­ondernemen.” En dat is precies wat hij nu doet als SSK-gecertificeerd ondernemer in Lopik. “Het SSK keurmerk heb ik tien jaar geleden aangevraagd. Het is namelijk dé manier om je te onderscheiden van de concurrenten. In free publicity, maar ook in contacten met de burgemeester, wethouders en raadsleden. We maken dan ook elke keer van onze hercertificering weer een feestje”, aldus Van Velzen.

Lees verder >

Irma van Diepen, Van den Hurk Eersel: “Als je nooit springt, zul je nooit vliegen”

Eind februari postte Irma van Diepen, eigenaresse van kookwinkel Van den Hurk in het Brabantse Eersel, een opvallende video en blog op LinkedIn waarin zij aankondigde eind van dit jaar te gaan stoppen met haar speciaalzaak. De winkel staat te koop en komt er geen overname dan sluiten de deuren. Dat bericht kwam behoorlijk binnen bij haar familie, de inwoners van Eersel, klanten, collega’s en leveranciers. “Het gaat toch allemaal goed, waarom dan dit besluit?”, was zo’n beetje de algemene teneur.

Lees verder >

Spellekijn 4.0, Leeuwarden: Absolute aanwinst voor stad en branche!

Een lang gekoesterde wens is vorig najaar werkelijkheid geworden voor Annetol Griskov van spellen- en speelgoedspeciaalzaak Spellekijn in Leeuwarden. Sinds de opening in 1998 was het zijn wens om stapje voor stapje te groeien om uiteindelijk de sprong te kunnen maken naar zijn droomlocatie: Nieuwstad, de belangrijkste winkelstraat. Dat lukte vorig najaar. En wat voor een winkel is het geworden! Een absolute aanwinst voor Leeuwarden en voor de branche!

Lees verder >

Jumbo Roel Heerschap ontvangt 250e Super ­Supermarkt Keurmerk

Keurmerk bestaat 10 jaar: lokale betrokkenheid en duurzaam ondernemen centraal Roel Heerschap kreeg op 14 april het 250e Super Supermarkt Keurmerk uitgereikt voor zijn Jumbo-winkel Molenakker in Weert. Bij deze speciale uitreiking waren ook Emile Roemer, gouverneur van de provincie Limburg en burgemeester Raymond Vlecken van Weert aanwezig. Dit jaar bestaat het SSK keurmerk 10 jaar.

Lees verder >

Angela Platschorre-Lodder: “Met het SSK ­keurmerk kun je je echt onderscheiden”

“Als ik collega-supermarktondernemers een boodschap mee mag geven: het SSK keurmerk houdt je bij de tijd én het geeft je de gelegenheid echt onderscheidend te zijn t.o.v. andere supermarkten in de buurt.” Dit zegt Angela Platschorre-Lodder, eigenaar van Albert Heijn Lodder in Spijkenisse. Zij is de tweede generatie: haar vader startte het bedrijf in 1975 als Spar buurtsuper. Sinds 2016 is de ­onderneming SSK gecertificeerd.

Lees verder >

Meijer & Blessing, Rotterdams icoon voor treinen en modelbouw

Als er in Rotterdam één speelgoedetalage is waarvoor jong en oud zich normaal graag verdringen, dan is het wel Meijer & Blessing, gevestigd aan de Westewagenstraat 27 vlak achter het ­Stadhuis. Vol met mooie elektrische treinen, accessoires, modelbouwdozen en die-cast auto’s. Eric van Zoelen (39) nam in 2019 Meijer & Blessing officieel over van zijn vader en diens neef. Hij zag genoeg uitdagingen om met de iconische winkel aan de slag te gaan.

Lees verder >

Heerschap investeert in lokale gemeenschap

Meer dan 56 clubs profiteren! Omdat tijdens de coronacrisis kantines lang gesloten moesten blijven, de gemeentepotjes voor sponsoring steeds kleiner werden en het bedrijfsleven zelf alle zeilen moest bijzetten om te ­overleven, kreeg (en krijgt) het lokale verenigingsleven het zwaar te verduren. Reden voor Stan Heerschap van Heerschap Groep om een actie te starten - Heerschap Verbindt! - waarbij, verdeeld over drie jaar, € 750.000 aan 56 verenigingen wordt gegeven.

Lees verder >

Erik Stoffelsen (Domburg’s Kaas, Noten & Wijn): “MyCCP levert mij tijdwinst en werkplezier op”

In het centrum van Putten is de foodspeciaalzaak Domburg’s Kaas, Noten & Wijn van Erik Stoffelsen gevestigd. “Meer dan de helft van onze klanten komt van buiten Putten”, meldt Erik. En dat heeft alles te maken met het uitgebreide assortiment Nederlandse en buitenlandse kazen, vers gebrande noten, prachtige vleeswaren & tapas, wijn en port. Erik is altijd op weg naar een nog professionelere winkel. En precies daarom maakte Erik de overstap naar het digitale platform Vakcentrum MyCCP.

Lees verder >